tisdag 2 mars 2010

Polishat

På Aftonbladet upprörs Natalia Kazmierska över snuthatet efter gategate.

Hon undrar varför så många går på med arga kommentarer till Jespers blogginlägg

"Jag blir mest upprörd över snuthatet.
I de cirka två tusen kommentarerna efter inlägget med den numera berömda Iphonefilmen på Jesper Nilssons blogg, frodas föraktet mot ”grisjävlarna”, alla smutsiga snutsvin, horsnutar och missbildade mammaknullare i uniform. (...) Exakt varifrån denna avsky kommer är obegripligt."

En del av dessa kommentarer kommer säkerligen från den så kallade stenkastarvänstern, dom som tycker att polisen gör fel som låser in dom eller använder våld mot dom när dom försöker använda våld mot folk med fel åsikter. Dom behöver vi inte bry oss om.

Däremot bör vi lyssna på dom som har behandlats illa av polisen utan att begå något brott, till exempel Jesper Nilsson. Hans historia är långt ifrån den enda om polisövergrepp, den råkar bara vara såpass väldokumenterad att man kan dra slutsatsen att den är sann.

Jag har själv flera exempel på när polisen har gjort fel mot bekanta till mig.
Ett av dom är när jag och några vänner till mig var ute på en nattklubb i stan. Framåt slutet av kvällen får en vän till mig en öl hälld över sig ganska nära entrén från vilken man kan se två poliser som står utanför. Han går då ut till poliserna och berättar vad som hänt varpå dom puttar bort honom och säger att dom inte kan göra något åt det. Han frågar dom om dom inte kan ta och bara säga åt killen som gjorde det eftersom han faktiskt vet vem killen är och att han är kvar i närheten. Då bestämmer sig poliserna för att han nog är knarkare och tar tag i honom och börjar gräva i hans fickor. För att han bad dom säga till killen som hällde öl på honom.

Eller kompisen som hundra meter från dörren till sin lägenhet måste stanna och kräkas (berusad? Ja), hon går då av trottoaren, ut på gräset som är mellan trottoaren och den knappt trafikerade bilvägen. Det är bättre att spy där än på trottoaren folk går på tycker hon. Med klockren timing kommer två poliser precis när hon skall gå vidare hemåt, dom gör bedömningen att hon är så berusad att hon inte kan ta sig hem själv och skall spendera natten i fyllecell. "Men jag bor ju precis där" säger hon och pekar på sin ytterdörr hundra meter bort. "Du är för berusad för att kunna ta dig hem själv och en fara för dig själv, titta bara hur nära vägen du är".

Alla poliser är inte svin men det finns svin som är poliser. Nu har vi hittat två av dom och förhoppningsvis får dom ett straff för vad dom har gjort men det räcker inte för att stoppa polisers maktmissbruk.
Det första och enklaste man kan göra här är att ta ifrån poliser makten att frihetsberöva folk som inte utgör en fara för sin omgivning, det vill säga ta bort fängelse ur straffskalan för ringa narkotikabrott.
Det andra är svårare, det är att se till att poliser inte kommer undan med att behandla folk hur som helst. Vi kommer troligtvis aldrig att helt få bort kårandan inom polisen, man tjallar inte på kollegan liksom. Däremot kan vi som medborgare bidra till att fler poliser blir straffade för vad dom gör fel, helt enkelt genom att göra vad Jesper gjorde, dokumentera övergrepp. Att spela in vad som händer är det enda man kan göra för att få poliser fällda, polisens ord väger mer än ditt men en film väger tyngre än båda.

Därför uppmanar jag alla som ser poliser göra något fel att ta fram mobilen och spela in. om du ser poliser bråka med någon och står nära nog för att höra om saker inte går helt rätt till så slå på kameran på telefonen och filma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar