onsdag 17 februari 2010

datalagringsdirektivet

Förr kunde man då och då läsa argumentationsövningar i Rick Falkvinges blogg. Nu var det dock längesedan jag såg en sådan så jag tänkte skriva en kort om Datalagringsdirektivet.

Datalagringsdirektivet innebär att all din trafikdata kommer att sparas och kunna utbegäras utan att du är misstänkt för brott. Skillnaden mot dagens lagstiftning är att mer data skall sparas under längre tid, och den lilla detaljen att datan om dig skall finnas tillgänglig för myndigheter utan att du är misstänkt för brott.

Datan som sparas kommer att visa: vem du har ringt/blivit uppringd av och när, vem du har mailat/fått ett mail av och när, vilken hemsida du besökt och när samt var din mobiltelefon befinner sig, alltid.

Om inte detta är obehagligt så kan du tänka på, eller be den du debatterar det med att tänka på det som såhär: Om staten gav dig en spårsändare som du alltid måste ha i fickan, skulle det vara ok? för tänk efter, när var sist gång du gick längre än till köket utan mobiltelefonen med dig? Senaste gången jag gjorde det var sommaren 08, jag glömde telefonen hemma när jag hälsade på en kompis i grannbyn.

Men spårsändaren går ju att stänga av, eller lämna hemma tänker du kanske. Det är eb bra poäng, mot lagen. Spårsändaren går att stänga av (vilket kan väcka misstanke: Erik blev mördad igår 1 km från ditt hus, din spårsändare var avslagen under tiden en haltimma innan till en halvtimma efter och vi har fått höra att du inte tyckte så mycket om Erik) eller så kan spårsändaren lämnas hemma. Detta vet självklart de brottslingar som lagen ska skydda oss från, precis som en bankrånare idag använder en stulen bil när han rånar en bank kommer han i framtiden (eller redan idag, trafikdata får redan begäras ut vid brottsmisstanke) att använda en stulen telefon.

Folk brukar försvara lagar som denna med argumentet att den som är oskyldig har inget att frukta. Jag hoppas att jag med detta inlägget har visat att det bara är den som är oskyldig som har något att frukta. Och att jag har gett dig ett enkelt sätt att visa detta för andra.

Och kom ihåg att detta är en lag som alla riksdagspartier stöder, förslaget finns redan färdigskrivet i alliansens variant, dom bara sparar den till efter valet, om dom vinner, annars kommer socialdemokraterna att ta tillbaka förslaget (det är deras från början) som numera också vänsterpartiet och miljöpartiet kommer att rösta för ((mp) är fortfarande emot förslaget men har gått ut med att dom kommer rösta för det). Och ni kan nog lita på att (sd) kommer att stödja förslaget om dom får sina 4%, tänk hur mycket enklare det blir att jaga snälla människor som hjälper illegala invandrare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar